Разговори с Tesla за производство в България

Имаме контакти, имаме писмена кореспонденция с тях, но нека те да се запознаят с България и видят какво можем да предложим. Така министърът на икономиката Емил Караниколов отговаря в интервю за „24 часа“ на въпроса за евентуален интерес от страна на американската компания за електрически автомобили към страната ни. Той също така заяви, че все още се водят разговори с Volkswagen, въпреки че от ръководството вече официално заявиха, че новият им завод ще или в Турция, или няма да има въобще нов завод.

„Нашите амбиции са две – едната е за производство на автомобили, другата е за производство на батерии и акумулатори. С Tesla бихме започнали и с производство на части, но за нас най-добре е завод за автомобили или за батерии и акумулатори“, каза Караниколов.

Според него, Volkswagen все още не е взела окончателното си решение. „Ние сме длъжни да изчакаме. За съжаление, никой не е казал: „Състезанието приключи, насочете се другаде“. България остава на разположение, като до момента нямаме нови отправени запитвания от Volkswagen и не е изискана допълнителна информация. Ние готвим писмо, с което да ги уведомим как е приключила 2019 г., да им дадем актуалните икономически параметри за България. Но решението си е тяхно“, добави той. За министъра самият факт, че останахме с Турция на финала в състезанието за построяването на завода, е добра реклама за България.

Той каза още, че има запитвания още миналата година от английски компании. „Ние сме отговаряли, но няма нещо конкретно. Самият бизнес, който е на Острова, не приема една среда, в която няма яснота, но пък от друга страна, да зареже една голяма инвестиция, която вече е направена и да отиде другаде, не е лесно. Все още се изчаква“, каза Караниколов.

Писмо е написано и до европейския офис на „Хюндай“, става ясно от думите на министъра, но все още се чака отговор.

Източник: economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

lucid hd7 reviews