Държавата прави 100 бензиностанции с минимална надценка на горивата

Увеличаване на възможността за конкуренция на пазара на горива цели държавата чрез създаване на Държавната петролна компания. Първоначалната идея е за създаване на 100 обекта на територията на страната.

Темата за бензиностанциите е вторична, като тя е по-интересна за обикновените граждани, каза финансовият министър Владислав Горанов след извънредното заседание на МС по темата.

По думите му, обектите ще бъдат в по-големите градове, по първокласни пътища и магистрали, но и на места, където големите вериги не искат да изграждат обекти. Според него най-късно до пролетта на следващата година може да има такива обекти.

Горанов заяви, че държавата не твърди, че има нещо нередно при разликите в цените, но може с пазарни инструменти да се покаже действителната цена, при която с минимални надценки да бъдат продавани горивата у нас.

Упрекът, че това е непазарно действие, може да намери отговора – пазарът ще реши, каза министърът. Компанията ще получи всички дейности на резерва, свързани с нефт и нефтопродукти, така също и запасите, които се формират. Ще получи и контрола върху спазването от страна на частните субекти на ангажимента да формират резерви от такива продукти.

Пълна статия: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2020/05/18/100-dyrjavni-benzinostancii-shte-predlagat-goriva-s-minimalna-nadcenka.450162

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

lucid hd7 reviews