Как да намалим сметките си за гориво

Много шофьори използват автомобилите си ежедневно, така че харченето на трицифрена сума за гориво всеки месец не е изненада. Често хората харчат повече пари за гориво, отколкото за наем или храна, а с рязкото покачване на цените на петрола ситуацията излиза извън контрол.

Автомобилният експерт Матас Бузелис от платформата за проверка на историята на автомобилите carVertical препоръчва няколко прости навика и решения, които може да ви помогнат да намалите драстично сметките си за гориво.

1. Шофирайте плавно

Разходът на гориво се увеличава при агресивно шофиране, рязко ускоряване и внезапно спиране. Научни изследвания доказват, че агресивния стил на шофиране може да намали горивната ефективност с 40%.

Избягването на рязкото ускорение и използването на предавките за спиране е прост начин за решаване на проблема. Агресивните шофьорски навици рядко съкращават всяко пътуване с повече от една или две минути, като не успяват да компенсират допълнителния разход на гориво. Освен това бавното шофиране спомага за опазването на двигателя, гумите и окачването.

2. Намалете използването на климатика

Системите за контрол на климата в съвременните автомобили често оставят климатика да работи дори, когато това не е необходимо. Компресорът на климатика е мощен агрегат и може да увеличи разхода на гориво с до 30%.

Климатичните системи са много удобни през горещото лято или в дъждовните есенни дни, тъй като едновременно охлаждат и изсушават въздуха. Важен съвет за икономията на гориво, обаче, е да го използвате пестеливо.

3. Проверявайте редовно налягането в гумите

Всеки производител на автомобили изчислява оптималното налягане в гумите за всеки модел, необходимо за постигане на най-добро ниво на представяне, комфорт, безопасност и горивна ефективност. Ниското налягане в гумите увеличава съпротивлението при триене, което кара двигателя да изразходва повече гориво за поддържане на скоростта.

Затова е добре редовно да проверявате налягането в гумите (поне веднъж месечно). Според проучванията всеки 1% намаление на налягането в гумите води до намаляване на икономията на гориво с 0,3%. Експертите на carVertical, обаче, предупреждават, че не трябва да поддържате гумите прекалено напомпани – по-високото налягане може да доведе до неравномерно и преждевременно износване.

4. Опитайте се да намалите излишното тегло

Разходът на гориво се увеличава с теглото на автомобила, тъй като за движението на по-тежък автомобил е необходима по-голяма мощност. Автомобилните инженери се отказват от резервните колела и избират алуминий или дори пластмаса вместо стомана, за да намалят теглото на автомобила до минимум.

Колата ви не е склад. Премахването на излишните неща и тежките предмети ще направи автомобила по-икономичен, пъргав и просторен.

5. Избягвайте задръстванията

Хората трябва да си създадат навик да избягват задръстванията, когато е възможно. Постоянното спиране и потегляне натоварва двигателя, окачването и скоростната кутия. Както вероятно мнозина знаят, една от причините, поради които шофирането в града се счита за най-малко икономично, са задръстванията. Изборът на по-дълъг маршрут с по-слабо движение често е по-удобен.

Като избягвате пиковите часове, можете да спестите много гориво и време. В повечето градове те са в часовете 7 – 9 сутринта и 16 – 19 следобед.

6. Планирайте пътуванията си предварително

Друга причина за най-ниската икономия на гориво при шофьорите на къси разстояния е фактът, че двигателите изразходват значително повече гориво, когато не са загрети. Двигателят трябва да се загрее, точно както човешкото тяло преди тренировка – прекомерното натоварване без загряване в крайна сметка ще повреди нещо.

Добра идея е да се опитате да свършите повече задачи наведнъж – това е много по-здравословно, отколкото да правите няколко пътувания през деня. Освен това използването на темпомат (cruise control) при шофиране извън града предотвратява прекомерното ускоряване и спиране, което води до по-добра горивна ефективност.

7. Изберете икономичен автомобил

В много случаи е добре да се започне с купуването на автомобил, който гори по-малко. Тежките SUV и мощните седани никога няма да бъдат толкова икономични, колкото скромните компактни семейни модели. За тези, които шофират предимно в рамките на града, всеки автомобил, който побира хората и багажа, може да е напълно достатъчен. Глобалната платформа за проверка на историята на автомобила carVertical призовава бъдещите купувачи да проверяват общото състояние на всеки автомобил, преди да платят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

lucid hd7 reviews