Измами при покупката на употребяван автомобил

Според много хора, покупката на употребяван автомобил е въпрос на късмет и това дали ще бъдете измамени или не е по-скоро шанс, отколкото резултат от недоглеждане. Това може и да е така, според част от търговците на вторичния пазар, но едва ли би било добра идея да вярвате на всичко, което те казват. Вместо да оставяте всичко на случайността, независимо от това дали възнамерявате да се сдобиете с возило от приятел или сте си набелязали такова нов внос, ето кои са най-често срещаните автомобилни измами за които следва да внимавате:

  • На първо място са манипулациите с пробега, тъй като те са и най-разпространени сред екземплярите на вторичния пазар. За да избегнете неприятни изненади на по-късен етап, можете да проверите дали избрания от вас автомобил е с превъртян километраж, използвайки различни платформи, като например carVertical.
  • Втори в списъка с чести измами са нелегалните продажби на конфискувани коли или такива, които са в процес на конфискация. Можете лесно да се предпазите от тях, като предварително проверите изрядността на всички документи, придружаващи возилото.
  • Скритите неизправности, повреди и некачествените ремонти са други нерядко срещани автомобилни измами. За да сте сигурни, че ще ги избегнете, задължително посетете сервиз, в който специалист да прегледа обстойно състоянието набелязаната от вас кола.
  • Обърнете внимание за липсващи или подозрително изглеждащи документи и както в точка 2, проверете валидността на всички придружаващи книжа. Всеки изгубен, подправен или манипулиран документ би довел до невъзможността за регистриране и дори глоби.
  • Прикритите механични и електрически дефекти са друг специалитет на автоджамбазите и малко невнимание може да ви коства много на по-късен етап, а измами от този вид са трудни за доказване. Затова, бъдете сигурни, че колата е преминала преглед в оторизиран или доверен на вас сервиз преди да пристъпите към покупката.
  • Не забравяйте и една от най-разпространените авто измами на всички времена, а именно продажбата на краден автомобил. Обяснения като „това е колата на един приятел, аз само я продавам, тъй като той в момента няма възможност“ трябва да ви говорят само едно и то е, че сте в опасност да бъдете измамени. Покупката на кола втора употреба е отговорна задача, затова не се доверявайте на всичко, което ви казва продавача и ако усетите и най-малки признаци за лъжа, просто потърсете друг екземпляр на друго място.
  • Автомобилът, който сте си набелязали е със значително по-ниска от средната пазарна цена? Не бързайте да се радвате предварително, защото по-малката сума сега може да означава по-големи разходи в бъдеще. За да се предпазите от евентуална измама, първо проверете всичко изброено по-горе и ако екземплярът изглежда надежден както технически, така и документално, тогава можете да пристъпите към покупката.
  • Все по-често се наблюдават и измами с продажбата на несъществуващи автомобили. И макар това да изглежда странно и не съвсем осъществимо на пръв поглед, практиката показва, че немалко хора заплащат авансово за употребявани коли, които са виждали само на снимка и които така и не пристигат никога при тях. Веднъж подлъгани по този начин, връщането на средствата става невъзможно.
  • Популярен трик сред търговците на употребявани автомобили, които искат да приключат възможно най-бързо с определена продажба е и преструването от страна на продавача, че за същия екземпляр, който сте харесали и вие има друг купувач, който ще ви отмъкне колата под носа, ако не действате веднага. Похвати от този тип трябва ясно да ви говорят, че има причина търговеца да иска възможно най-скоро да се отърве от съответния автомобил и една евентуална сделка би завършила с измамена страна, която както бихте се досетили, няма да бъде тази на продавача.
  • Последната измама, за която трябва да внимавате ви касае, ако в случая вие продавате стария си автомобил и вероятно сте публикували обява в някой от популярните авто портали. Тогава има шанс с вас да се свърже измамник, който ще ви предложи вие да заплатите дадена комисионна (обикновено в рамките на 150-200 лв.) за да може въпросният „специалист“ да ви намери клиент, като ще получите и уверение, че ако това не се случи цялата сума ще ви бъде възстановена. За съжаление, това едва ли ще се случи, а и има голям шанс в крайна сметка да останете със стария си автомобил и едновременно с това да сте платили за несъществуваща услуга.

Вече видяхте кои са най-често срещаните измами при покупката на употребяван автомобил, както и съвети за това как да се предпазите от тях. Имайте предвид, че една зле поддържана кола втора ръка може да ви коства не само много средства, но и представлява реална опасност за вас и останалите участници в движението. Затова бъдете внимателни при избора си, не се доверявайте сляпо на препоръки от търговци и винаги проверявайте всичко – от автомобила до неговата документация. Така ще бъдете сигурни, че сте направили правилния избор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

lucid hd7 reviews