Ефективни ли са всесезонните гуми?

Мненията за всесезонните гуми са силно разделени. Не липсват шофьори, които са им верни и не искат и да чуват за сезонни гуми. От другата страна са шофьорите, които казват, че ако нещо е за всичко, то е за нищо. И така, къде е истината? Както обикновено, може би някъде по средата – ще се опитаме да анализираме плюсовете и минусите.

Разлики между всесезонни и сезонни гуми

Най-важните разлики между двата вида гуми са шарката на протектора и вида на гумената смес, от която са направени гумите. При сезонните зимни гуми каучукът е мек, каналите са по-тесни и дълбоки и ръбовете са по-прави, което позволява да не се губи еластичност при ниски температури и да се застъпва по-добре на сняг. От друга страна, летните гуми са по-твърди, със заоблени ръбове и дълбоки прави канали, така че дори при шофиране през горещо лято по горещ асфалт те не губят първоначалните си качества. За всесезонните гуми показателите са някъде по средата между зимни и летни. Протекторът също е видимо различен от този на летните и зимните гуми, каучукът нито мек, нито твърд. Основната задача на всесезонните гуми е доброто отвеждане на водата и снега, което не е никак лесно да се постигне едновременно.

За кого са всесезонните гуми?

Всесезонните гуми са измислени и създадени за хора, които не шофират много през годината и обикновено го правят на кратки разстояния в градски условия. Ако шофирането е предимно градско, дори и през зимата, всесезонните гуми ще работят добре – при условие, че пътищата се почистват от сняг сравнително бързо. Всесезонните гуми обаче не се препоръчват за шофьори, които пътуват много, през зимния сезон и по трудни терени. Такива гуми могат да се справят лошо при стръмни и заледени изкачвания, като не осигуряват на автомобила адекватно сцепление и безопасност при шофиране.

Всесезонни гуми и финансови ползи

Друга причина да закупите всесезонни гуми са вашите финансови възможности. Така няма нужда да сменяте комплекта два пъти годишно. По този начин също спестявате от разходите за обслужване на автомобила си. Комплект от 4 броя висококачествени всесезонни гуми струват около 600 – 700 лева, като тази сума може да бъде покрита при нужда с помощта на бърз кредит. Това е сравнително малка инвестиция, с която бихте си осигурили високо ниво на комфорт и отпадане на ангажимента всяка пролет и късна есен да губите време в сервизите за смяна на гуми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

lucid hd7 reviews