Росен Фичеров е млад автомобилен дизайнер

Здравейте, казвам се Росен Фичеров и съм дизайнер на транспортни средства. На 25 г. съм от гр. София. Започнах професионалното си развитие в дизайна на 18г., когато записах да следвам в ТУ- София, специалност „Инженерен дизайн“.

Преди постъпването ми като студент в ТУ-София, учих в НПМГ-София, готвейки се за кандидатстване в МУ- София в специалност “Стоматология“. Паралелно с това се занимавах и с моето хоби – актьорско майсторство. Няколко години бях част от формация „Като лъвовете“ с режисьор Николай Априлов, който ме подготвяше за кандидатстване в НАТФИЗ, тъй като по това време не бях сигурен с какво искам да се занимавам в бъдеще. Но в един момент реших да започна да се занимавам с изкуство или дизайн. Избрах дизайна, защото ми допадна неговата комплексност. Съчетанието на изобразително изкуство с функционалност, ергономични параметри, естетичност и много други. Освен това, дизайнът е и направление включващо и творчески процес, което има реална приложимост, и за която има търсене на пазара.

След като започнах обучението си в специалност „Инженерен дизайн“ в ТУ – София, все по-живо взех да се интересувам от автомобили и автомобилен дизайн, който се превърна и в мое любимо хоби. По време на 2-ри курс се запознах с г-н Гордън Вагенер, шеф на дизайна за Мерцедес Бенц. Това беше и деня в който реших, че ще направя всичко възможно да стигна до стаж и работа в голяма компания.

След шест години учене, успях да завърша с отличие и магистратура по специалността “Дизайн на транспортни средства“, като междувременно изкарах 6-месечен стаж в дизайн-центъра на Mercedes-Benz в Зинделфинген, Германия. Работих по различни проекти в няколко отдела по дизайн (Екстериорен дизайн, UX-дизайн и бранд експириънс дизайн.) Освен това изкарах множество други стажове в сферата на графичния и продуктовия дизайн по време на моето следване.

По време на следването си в ТУ-София, участвах в три дизайн конкурса, като спечелих:
– 2-ро място на конкурс за дизайн на интериор на яхта, организиран от „BRABUS GMBH“.
– 3-то мястo на конкурс за интериорен дизайн, организиран от фирма „ROCA“.
– Участвах и в национална изложба за студентски продуктов дизайн.

След дипломирането ми започнах да търся работа по специалността, но надеждите ми рязко се сринаха заради пандемията от Covid-19, поради която стана почти невъзможно намирането на работа като дизайнер на Запад, а в България автомобилния дизайн няма голямо поле за изява. Затова се и захванах с фрийланс проекти в сферата на продуктовия и графичния дизайн за фирми и частни възложители, по каквито работя и до днес. В края на 2019 организирахме събитие на тема: Автомобилен дизайн, съвместно с фирми Wacom и Adcom.
По отношение на компютърни способи за скициране, визуализация, 3D моделиране и др. съм до голяма степен самоук. Въпреки уменията, които усвоихме в ТУ-София, софтуерите които учихме бяха с инженерна насоченост, и при постъпването си в Даймлер, научих какви програми реално се ползват в индустрията. Прекарах свободното си време, след стажа, да науча няколко такива софтуера от нулата. Вече владея: Autodesk (Maya, Alias, Vred, Sketchbook), Adobe(Photoshop, Illustrator, Indesign), Siemens NX, Keyshot, Krita, Sony Vegas и Corel Video studio.

Друго много важно нещо, за мен като професионалист е и владеенето на чужди езици. Владея и говоря свободно английски, немски и руски, а наскоро, поради голямото влияние на китайците върху световния автомобилен дизайн, през свободното си време започнах да уча и Мандарин.

Все още съм в процес на търсене на работа. Разбира се на първо място търся проекти и реализация в областта на „Автомобилния дизайн“, но имайки предвид настоящата икономическа криза, липсата на работни места в компаниите, съм съгласен и да се занимавам с друг вид дизайн.

Моята цел е, подобно на Росен Даскалов, да създам български автомобил и фирма, в която движеща сила да бъде иновацията, да се борим с проблемите на бъдещето и в частност, на транспорта в бъдещето,за по-добро качество на живота. Освен това, да имаме истинско производство в България, ще носи само ползи за икономиката на страната.

Behance профил: https://www.behance.net/FICHEROSS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

lucid hd7 reviews