Учредиха клуб за ретро автомобили в Добрич

Първият клуб за ретро автомобили в Добрич беше учреден преди по-малко от месец, като той носи името „Толбухин”. Това съобщи за Добрич Онлайн председателят му – Петър Георгиев.

Идеята за създаването дошла преди 8 години, когато няколко души запалени по ретро автомобилите, сред които Кольо Тончев, който притежава най-стария Tрабант в България, решили да създадат подобна организация, за жалост това не се случило тогава. 

През 2018 година, на последната за годината сбирка на собствениците на ретро автомобили в Стара Загора, Петър Георгиев влязъл с другите председатели и споделил, че няма клуб, но иска да организира събитие. От Международната автомобилна организация ФИА му дали дата – 10 август 2019 година. 

Първият парад за класически автомобили и мотоциклети в Добрич предизвика огромен интерес. Той се състоя в градския парк „Свети Георги”, където бяха показани над 100 возила и 20 ретро мотоциклета. Там Петър Георгиев и неговите колеги срещнали още много привърженици. 

През януари се провело първото учредително събрание на клуба. На срещата присъствали  всички, които искат да членуват. Тогава е бил избран състава на клуба и са били подени документи за учредяването му. В момента в ретро клуб „Толбухин” членуват 12 души, като двама са от Аксаково и един от Варна. Председател е Петър Георгиев, зам.-председател е Николай Николов, а секретар – Стоян Димитров. 

Името „Толбухин” не е случайно – именно когато ретро автомобилите са се движили по улиците, Добрич е носил това име. „Самият клуб е ретро, затова гледахме името да е по-старо”, сподели Георгиев. 

Логото на новоучредения клуб е гербът на град Добрич, като около него са изобразени старинни автомобил и мотоциклет. Те са собственост на един от членовете на клуба – Петър Петров. Возилото е марка Шевролет Интернационал АЦ от 1929 година, той е и най-старият автомобил в клуба, а мотоциклетът е единична бройка военен Урал. 

Членовете в клуба притежават ретро автомобили от различни класове и години. Колите са в оригиналния си вид и всяка една е с 90% оригинални части. Сред тях са Трабант 600 на Кольо Тончев от 1965 година, Вартбург 311 от 1965 година, военен трабант, който е собственост на Светлин Енчев. Той може да се похвали и с Форд А от 1931 година,  Форд Айфел  от 1937 година и Симка от 1937 година.

Първото събитие, което ще организира новия клуб през 2020 година, ще е втори ретро парад, който ще се състои на 15 август. От тук нататък предстои посещение на другите ретро клубове в страната, а на 6 май автомобилистите ще представят своите ретро возила в с. Плачидол за празника на града. 

Източник: dobrichonline.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

lucid hd7 reviews